ajakápoló készítése otthon, recepttel

2021.01.17

KÉSZÍTSD EL A SAJÁT AJAKÁPOLÓDAT OTTHON, KB 10 PERC ALATT


 
Amire szükséged lesz, ELŐKÉSZÜLETEK:
teáskanál
kis lábas, amibe a forró vîzfürdőt elkészîted
kis méretű, hőálló pohár (jó, ha csőrös, mert egyszerűbb lesz a tokba önteni)
ajakápoló tok/rúzs tok


HOZZÁVALÓK:
2 tk olívaolaj
1 tk mèhviasz
0,5 tk kakaóvaj/shea vaj


Alternatív megoldások:
- méhviasz: mèhviasz valamilyen formában bioboltokban már kapható, de közvetlenül méz termelőnèl is tudsz valószínűleg beszerezni. De ha nem tudod megoldani, használj helyette mèzet! Ez esetben arra kell figyelni közben, hogy folyamatosan kevergetni kell, mert mèzbuborèk formájában kicsapódhat!
- shea vaj/kakaóvaj: szintén biobolt vagy csomagolás mentes bolt. Ha nem tudod megoldani, használj 1 kocka jó minőségű étcsokoládét helyette esetleg csoki pasztillát.


ELKÉSZÍTÉS:
Vîzfürdő felett, a hőálló pohárban olvaszd fel a mèhviaszt. Utána add hozzá az olajat, majd a kakaóvajat/shea vajat. Ha ez is felolvadt, így melegen öntsd a tokba. Kb 10 percet hagyd megdermedni, majd újabb 10 percre rakd hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen és utána már használhatod is! Mivel nem tartalmaz vizes fázist, így 6 hónapig eláll.


EXTRÁK:
- 100%-os minőségű illóolaj: 1 csepp. Ha szereted a levendulát/rózsát/gyümölcsös îzeket, mielőtt mèg a formába öntenèd, cseppentsd bele.
- ezüst mica por: ha kèszîtesz otthon szappant, talán ismerősen cseng ez az ásványi anyag. Egy késhegynyit rakj bele, mielőtt a formába öntöd.
- egyéb: tehetünk még bele E-vitamint, esetleg olaj alapú aromát (fontos, hogy csak olaj alapút használj, mert a víz kicsapódik!)