Magyarország első helyen végzett...

2024.01.26

A napokban láttam egy nemrég napvilágra került felmérés eredményét, amelyben 204 országot vizsgáltak meg világszerte 2020-ban, derékfájás témakörben.  

(Forrás: The global epidemic of low back pain. The Lancet Rheumatology, Volume 5, Issue 6, June 2023, Pages e305)


Magyarország lett az első helyezett, Csehországot megelőzve...


Őszintén szólva, én nem csodálkozom az eredményen! Mozgásszegény életmód, elhízás, stressz... és nagy valószínűséggel a helyzet még inkább rosszabb lehet, hiszen azóta már túlvagyunk néhány lezárás körön is! Alapvetően nem a home office megoldásokkal van a gond, hanem a társadalom átesett a ló másik oldalára és elfelejtettük, hogy hol van az egészséges középsáv akár a kényelem, akár a  túlóra, akár a bevásárlás/szórakozás/kikapcsolódás témakörben, hogy már a sarki fűszereshez vagy a két utcával arrébb lévő fitness terembe is autóval jár a legtöbb ember, a szórakozás meg kimerül a tv/laptop/telefon előtt.. Tudom, hozzátartozik még a pénzügyi helyzet, stb.... Viszont jó, ha tudjuk, hogy egy adott problémát pedig nem lehet ugyanazokkal a gondolkodás módokkal megoldani, mint ami a kialakult helyzetet okozta!


Mint minden fizikai tünetnek, így a derékfájásnak is megvannak a lelki üzenetei. Mivel ez egy népbetegség is egyben, így azt hiszem jól leírja az országban jelenlévő helyzetet is! No, de mik is ezek pontosan?

Kezdve azzal, hogy a gerinc maga az egyenesség és vele együtt az őszinteség szimbóluma is és természetesen ezzel párhuzamosan megjelenik a másik oldalon a hazugság is.. A magyar nyelv csodája, hogy gyakorlatilag bármit le tudsz írni a lélek nyelvén. Milyen egy ember tartása? Nemcsak fizikai szinten, hanem lelki szinten is! 

Mennyire túlterhelt az egyén, cipel-e fölösleges plusz terheket (kilókat), (akár fizikai, akár lelki síkon) és ezeket a terheket hová helyezi? Vállak, lapocka, deréktáji szakasz? Saját terhek megoldása helyett,  inkább mások problémájával foglalkozik és ezzel pluszban tesz magára öntudatlanul is terheket(kilókat)? 

A deréktáji szakasz gyakorlatilag egy elválasztó, a lent és a fent között. Vagyis a materialista és a szellemi sík közötti átjáró. Ha ezen a szakaszon úgymond háború/konfliktus van az egyénben (az ego és a lélek harca), akkor fájdalom vagy éppen gyulladás alakulhat ki. Tehát egy kibillent állapotról jelez. 

Amikor valamit túlterhelünk, az valahol mindig egyfajta kompenzálást is jelez az egyénről, valamit túltol egy ok miatt. Nyomás alá helyezi önmagát és vele együtt a porckorongokat is! Nagyrészt szerintem a megfelelési kényszer áll mögötte, ami pedig tovább boncolva az önszeretet témakörhöz jut. Hiszen, ha mi nem tiszteljük, nem vigyázunk és nem szeretjük a testünket, nem akarjuk tudni, hogy hol vannak a határaink, akkor mégis kinek a dolga/feladata lenne, ha nem a miénk?!

Egzisztenciális szorongás.. Feszült, stresszes helyzetben a testünk automatikusan el kezd összehúzódni, és felveszünk egy egészségtelen testtartást, beszűkült tartás/beszűkült gondolkodásmóddal. Mint akit meggyötör az élet, a vállak előre esnek, beszűkül a tér még a levegővételnek is. Vele együtt pedig számtalan egészségügyi problémát okozva testünknek, többek között a deréktáji fájdalmat is.

Szóval összességében eléggé szerteágazó a lelki háttere egy deréktáji fájdalomnak, bár ugyanakkor szokás szerint, minden mindennel összefüggő helyzetet ír le, akár egyéni szinten, vagy legyen szó jelen esetben egy országról. Legyünk őszinték önmagunkhoz, hogy visszataláljunk az egészséges középútra és egyensúlyba kerüljünk! 


Maga a mozgás a lendületet, az életben való haladást is jelképezi. Ha nem mozgunk, akkor egy helyben állunk és az életünk megrekedt. Érdemes önként tenni ez ellen és nem megvárni, amíg a fájdalom jelét nem adja, vagy éppen rosszabb esetben a műtőasztalon eszmél csak rá az ember,  hogy valami nem jó irányba halad..


Ha már mozgásról van szó, szeretném figyelmedbe ajánlani online jóga kurzusaimat, többféle verzióban, pénztárcákhoz igazítva!