spórolási tipp / alternatív megoldás

2023.01.24


SPÓROLÁSI TIPP / ALTERNATÍV MEGOLDÁS 

túró vs. köles 

Pár napja hozzám is eljutott az a kép, amin egy összesítő volt, hogy ma mennyibe is kerül az, hogy az asztalra kerüljön egy jó kis túrós tészta. Bár én nagyjából kb. 7 éve nem eszem túrót egészségügyi okokból (kb. 2 napig szenvedtem utána tőle, mire meg tudtam emészteni és ezzel párhuzamosan olyan fájdalmas, gyulladt csomók lettek az arcomon utána, hogy elengedtem ezt a dolgot is..), ettől függetlenül nagyon felháborítónak tartom az elszállt árát ennek a terméknek is!

Viszont, mint mindig... Vannak megoldási lehetőségek erre is, mint úgy nagyjából mindenre is 

Ez pedig a köles!!!

A köles ugyan a gabonafélék közé tartozik, de számtalan olyan élettani hatása van, ami miatt érdemes lenne beiktatni rendszeresen a fogyasztását! Íze semleges, így mind a sós és mind pedig az édes vonalon kitűnően felhasználható!


Néhány adat róla: 

- Lúgosító hatású, alacsony kalóriatartalmú. 

- Rostban gazdag, jótékony hatással bír az emésztésre. 

- Glutén és laktózmentes termék. 

- Magas a magnézium, kovasav, szilícium tartalma. De jelentős még foszfor, mangán, vas is benne.

- Fehérjében gazdag, így a rendszeres fogyasztása vegetáriánusoknak ajánlott!!!Na, de hogy a túróba lesz ebből végül túró?! Rém egyszerűen, szerencsére :)

- Érdemes előtte átmosni szűrőben.

- 1 bögre köles, 3 bögre víz az aránya. 

- Víz helyett érdemes tejjel (állati/növényi) megfőzni, így valóban tejtermékes íze lesz tőle.

- 15 perc nagyjából az elkészítési ideje.


Túró helyettesítés mellett, sima köretként is tud működni. Szóval a rizs/bulgur/kuszkusz mellé bátran felvehető a listára a feljebb említett okok miatt is! Ekkor nyilván vízzel kell elkészíteni és bátran lehet fűszerezni.

Hogy hol tudsz venni? Nem, nem a madárelesègek polcán kell keresni :).... 

Ma már minden hipermarketben található speciális étrend gondolasor. Illetve biobolt/speciális étrend bolt. Hamis túrógombóc néven számtalan recept van fent neten, kölesből. Érdemes kipróbálni, nagyon finom ; a gyomor és a pénztárca is hálás lesz érte!