"Ha hülyeséget csinálsz, nem fog megvédeni a jóga tőle..."

2024.02.11

Ikonikus mondat, 2012-ből...


Biztos a Te életedben is vannak olyan, ikonikus vagy nevezzük úgy őket, hogy kvantum pillanatok/mondatok, amik úgy beléd rögzülnek valami oknál fogva. Talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy később, akár távolabbi időpontokban is egyszer csak feljönnek, hogy emlékeztessenek minket az üzeneteikkel/küldetéseikkel!

A szóban forgó mondat, a jógaoktatói tanfolyam legvégén, az utolsó közös óránkon hangzott el az egyik tanítónk szájából, még a vizsga előtt. Kicsit úgy tudnám megfogalmazni, mintha lelki útravalós beszélgetés lett volna, a legfontosabb gondolatokkal.

Ebben a beszélgetésben emlékeztetve lettünk arra, hogy a jóga nem fog minket megvédeni attól, ha hülyeségeket csinálunk és nem fog minket felmenteni a felelősségvállalás alól sem az életünket illetően! Nem fogja elhozni a vágyott új életet, ha csak robot üzemmódban megcsináljuk akár napi/heti szinten a 10-15 kör Napüdvözletet; minden héten kipipáljuk, hogy voltunk jógázni; elvonulásról elvonulásra járunk; vagy az első év végére megtanulunk alkaron pörögni vagy éppen csinálunk egy 21 napos spárga kihívást, hogy a 21. nap végére már az is meglegyen és simisimi buksira, hogy milyen ügyesek is voltunk.. Vajon lesz ettől változás??? Így 15 év jógázás után, hidd el nekem, hogy 'ugyan már, dehogy! NEM!'...🙂Ahhoz, hogy a jóga egyáltalán nyugatra és Amerikába eljuthatott, szükség volt arra, hogy legyen valami látványosság (jóga gyakorlatok), amivel az embereket egyáltalán be lehetett/lehet vonzani a termekbe! Ha az ősi, filozófiai és pszichológia témákkal indult volna útjára, valószínűleg nem nyert volna teret!

DE!!..Itt jön a lényeg: valójában a jóga gyakorlatok (ászanák) csak egyharmada a jógának és még mindig van kétharmad, aminek megértése, gyakorlása és napi szintű alkalmazása nélkülözhetetlen, ha változást szeretnénk elérni az életünkben és nem szeretnénk ismétlődő köröket futni nonstop! Legtöbb embernél ez süket fülekre talál sajnos, bármennyire is szomorú ezt kimondani, tapasztalatból tudom..Ezért döntöttem úgy, hogy bevállalom és megfordítom az egész oktatási folyamatomat és ezt a kétharmadot helyezem előtérbe! Mindezeket úgy tanítva ás átadva másoknak közérthetően, hogy az a mai életvitelünkhöz természetes módon passzoljon, mindenféle túldimenzionálás és túlspirizés nélkül! Természetesen nem azt jelenti, hogy nem lesznek jóga gyakorlatok! De az biztos, hogy innentől kezdve, nem hagyományos jóga órákat fogok tartani kis csoportos és egyéni foglalkozások keretein belül! Ott majd magunk között elmesélem azt is, hogy miért lett elutasítva az oktatói pályától egy olyan hölgy, aki "egy bizonyos kőből" készült nyakláncot viselt a felvételi beszélgetéskor!


Mire számíthatsz és miről is fognak szólni az átalakulOM kis csoportos foglalkozások?? 

Az alábbi linkre kattintva megtalálod részletesen!